Søvnvansker er svært utbredt; så utbredt at Folkehelseinstituttet har omtalt det som et av landets mest undervurderte folkehelseproblem. Fysioterapeuter møter ofte pasienter med utfordringer knyttet til søvn, uten at søvn blir kartlagt og fulgt opp gjennom behandlingsforløpet. Søvn er et av våre grunnleggende behov, og søvnløshet kan påvirke det kliniske forløpet for mange ulike pasientgrupper, f.eks. Muskel- og skjelettplager og lettere psykiske plager. Søvnvansker kan i seg selv, men også i lys av negativ påvirkning på et evt. behandlingsforløp, påvirke pasienters arbeidsevne.
Mange kan oppnå betydelig forbedring av søvnen gjennom ikke-medikamentelle tiltak. Kurset bygger på evidensbaserte intervensjoner for søvnplager og er utviklet i samarbeid med Helsedirektoratet, forskere på NTNU, og fysioterapeuter og annet helsepersonell som jobber med søvnvansker. Kurset er utviklet med formål om å gi fysioterapeuter grunnleggende kunnskap og ferdigheter om insomni og behandling av insomni, da fysioterapeuter ofte møter denne pasientgruppen og følger dem over tid. En kartleggingsundersøkelse blant fysioterapeuter har vist at denne type kunnskap er ønsket.
MÅLGRUPPE:
Målgruppen for kurset er fysioterapeuter som jobber med pasienter over 18 år.
OPPTAKSKRAV:
Norsk autorisasjon som fysioterapeut (etter endt turnustjeneste)
FORMÅL:
Formål med kurset er å gi fysioterapeuter kunnskap om prinsipper i medisinfri søvnbehandling for pasienter med insomni. Kurset vil gi deltakerne konkrete verktøy for å kartlegge, behandle og følge opp søvnvansker i klinikken.
LÆRINGSUTBYTTE:
Etter gjennomført kurs skal deltakerne kunne:
Kunnskap
- Redegjøre for søvn, søvnens betydning og mekanismer som regulerer søvn (herunder søvntrykk, døgnrytme og vaner og atferd).
- Ha kunnskap om forekomst av søvnvansker og søvnløshet (-utbredelse og kunne diskutere årsakssammenhenger).
- Begrunne behandlingsprinsipper og valg av metoder for behandling av søvnløshet.
- Kunne gjenkjenne symptomer på søvnløshet, samt være oppmerksom på hyppig forekomst av komorbiditet, og vite når man skal henvise til annet helsepersonell/videre.
Ferdigheter
- Kartlegge søvnplager
- Vurdere riktig valg av intervensjon
- Behandle pasienter med søvnrestriksjon
- Gjennomføre avspenning i gruppe og/eller individuelt
Kompetanse
- Generell kompetanse i og forståelse av prinsipper for kognitiv atferdsterapi for insomni
- Kunne oppdage og identifisere søvnplager, og begrunne valg av behandlingsmetode i klinisk praksis.
KURSLEDERE: Astrid Sletteng Rønning og Nina Elise Møllerløkken
Astrid Sletteng Rønning er utdannet fysioterapeut med master i Klinisk helsevitenskap (NTNU). Hun har klinisk erfaring siden 2006, og jobber nå som frisklivsveileder ved Friskliv og mestring i Trondheim kommune. Hun har over flere år jobbet både klinisk og forskningsbasert inn mot søvnfeltet.
Nina Elise Møllerløkken er utdannet fysioterapeut med master i Aktivitet- og bevegelsesvitenskap (NTNU). Hun har klinisk erfaring siden 2007, og jobber nå som frisklivsveileder ved Friskliv og mestring i Trondheim kommune. Hun har over flere år jobbet både klinisk og forskningsbasert inn mot søvnfeltet.
KURSAVGIFT:
Medlem: kr 5.510,-
NUF-medlem: kr 4.410,-
Ikke medlem: kr 6.680,-
Avmeldingsgebyr:
400,- fra påmelding til påmeldingsfristen
800,- etter påmeldingsfristen
Kursavgiften må betales i sin helhet dersom avmelding skjer innom 14 dager før kursstart.
Se "Vilkår for kursdeltakelse” for mer informasjon.
Med forbehold om prisendringer.
Antall timer: 21 timer + 5h for oppgave = totalt 26 timer - Se vedlagt timeplanen.
Tidspunkt: 3-4.september og 23.oktober 2025
Sted: Oslo, Thon Hotel Linne, Statsråd Mathiesens vei 12, Groruddalen i Oslo
Kontakt oss på "Min side" under meldinger.
Velkommen til kurs!
Visste du at...
- Kursavgiften inkluderer undervisningen, lunsj og tilgang til kursmateriell.
- Kursavgiften for fysioterapeuter er subsidiert med midler fra Fond til etter- og videreutdanning av fysioterapeuter.
- Nyutdannede fysioterapeuter som er medlem av NFF, får 20% rabatt på kurs avholdt i regi av NFF. Du regnes som nyutdannet tom. 5 år etter autorisasjon.
- Alle fysioterapeuter med norsk autorisasjon har mulighet til å søke om reisestipend fra Fysiofondet ved deltakelse på NFFs kurs og annen etter- og videreutdanningsvirksomhet. Les mer her.