Kurset går over 3 dager og gir økt kompetanse i undersøkelse, vurdering, utøvelse og evaluering av aktuelle lungefysioterapitiltak for å gi pasienter med restriktiv ventilasjonsinnskrenking grunnet nevromuskulære lidelser og skader et kunnskapsbasert behandlingstilbud.
Kurset belyser underventilering hos barn og voksne med restriktiv ventilasjonsinnskrenking grunnet nevromuskulære lidelser og skader. Antall pasienter med underventilering som tilbys langtids mekanisk ventilasjonsstøtte i hjemmet (hjemmerespiratorbehandling) øker. Hensiktsmessig og effektiv lungefysioterapi til denne gruppen er en forutsetning for vellykket behandling. De respirasjonstekniske hjelpemidlene har vært i stor utvikling, og det har medført økt krav til oppdatering av fysioterapikunnskap. Fysioterapeuter på alle tjenestenivåer møter disse pasientene, og pasientgruppen krever til dels store ressurser fra både spesialist- og primærhelsetjenesten.
Et bredt kurstilbud innen hjerte- og lungefysioterapi vil være med å løfte fagfeltet i både spesialist- og primærhelsetjenesten, og kan bidra til økt samhandling mellom tjenestene. Dette er et av kursene NFF tilbyr i en kursrekke innen hjerte- og lungefysioterapi.
MÅLGRUPPE:
Fysioterapeuter i spesialist- og primærhelsetjenesten som arbeider med barn og/eller voksne med restriktiv ventilasjonsinnskrenking grunnet nevromuskulære lidelser og skader.
OPPTAKSKRAV:
- Norsk autorisasjon som fysioterapeut (etter endt turnustjeneste)
- I undervisningen på kurset forutsettes at deltakerne har oppdatert kunnskap i hjerte- og lungefysiologi tilsvarende Nettkurs i hjerte- og lungefysiologi. Nettkurset er kostnadsfritt og tilgjengelig i NFFs kurskalender.
FORMÅL:
Formålet med kurset er å gi økt kompetanse i undersøkelse, vurdering, utøvelse og evaluering av aktuelle lungefysioterapitiltak for å gi pasienter med restriktiv ventilasjonsinnskrenking grunnet nevromuskulære lidelser og skader et kunnskapsbasert behandlingstilbud.
LÆRINGSUTBYTTE:
Etter gjennomført kurs skal deltakerne ha oppnådd læringsutbytte som beskrevet under.
Deltakerne skal kunne:
- Gjøre rede for fysioterapeutens rolle i et tverrfaglig team for pasienter med underventilering
- Gjøre rede for fysiologi og patologiske kjennetegn knyttet til kronisk underventilering for aktuelle sykdomsgrupper med (risiko for) underventilering
- Forklare lungefunksjonsmålingers betydning for underventilering
- Forklare ulike modus, innstillinger og tilkoblinger ved langtids mekanisk ventilasjonsstøtte (LTMV)
- Gjennomføre klinisk undersøkelse (anamnese og observasjon) av barn, unge og voksne med risiko for underventilering i ulike sykdomsfaser
- Anvende standardiserte kartleggings-/måleverktøy for lungefunksjonsmålinger, hosteevne og respirasjonsmuskelstyrke ved underventilering
- Planlegge, tilpasse, behandle og evaluere anvendte metoder i lungefysioterapi for pasientgruppen
- Benytte lungefysioterapitiltak i behandling av pasienter med LTMV i ulike sykdomsfaser (manuell og mekanisk hostestøtte, airstacking, froskepust, IPV etc.)
KURSLEDERE: Tiina Andersen og Brit Hov
Kursleder Tiina Andersen er utdannet fysioterapeut fra University of Applied Sciences i Lappeenranta (Finland) fra 1997. Hun har master i klinisk fysioterapi fra Høyskolen i Bergen (2012) og PhD fra Klinisk institutt K2, Medisinsk fakultet i Universitet i Bergen (2018). Hun arbeider som spesialfysioterapeut ved Nasjonalt Kompetansetjeneste for Hjemmerespiratorbehandling ved Lungeavdelingen, Haukeland Universitetssykehus og som førsteamanuensis ved Høgskolen på Vestlandet. Hun har 22 års erfaring med lungefysioterapi ved kronisk respirasjonssvikt.
Kursleder Brit Hov er utdannet fysioterapeut fra Rehabilitations-Zentrum Berlin fra 1990. Hun har master i klinisk fysioterapi fra Høyskolen i Bergen (2012) og er for tiden PhD student ved Medisinsk fakultet i Universitetet i Oslo. Hun er spesialist i fysioterapi til barn og unge og spesialist i hjerte- og lungefysioterapi MNFF og jobber som spesialfysioterapeut ved Barnefysioterapiseksjonen, BAR, Oslo universitetssykehus. Siden 2004 har hun vært tilknyttet Nasjonal kompetansetjeneste for hjemmerespiratorbehandling som prosjektmedarbeider og ressursperson.
Kurset er utviklet i samarbeid med NFFs faggruppe for hjerte- og lungefysioterapi
KURSAVGIFT:
NFF-medlem: 5510,-
NUF-medlem: 4410,-
Ikke medlem: 6680,-
Avmeldingsgebyr:
400,- fra påmelding til påmeldingsfristen
800,- etter påmeldingsfristen
Kursavgiften må betales i sin helhet dersom avmelding skjer innom 14 dager før kursstart.
Se "Vilkår for kursdeltakelse” for mer informasjon.
Med forbehold om prisendringer.
Antall timer: 24 timer
Tidspunkt: 27-29.oktober 2025
Sted: Oslo, Forskningsparken, Gaustadalléen 21
Påmeldingsfrist: 21.09.2025
Kontakt oss på "Min side" under meldinger dersom du har spørsmål.
Velkommen til kurs!
Visste du at...
- Kursavgiften inkluderer undervisningen, lunsj og tilgang til kursmateriell.
- Kursavgiften for fysioterapeuter er subsidiert med midler fra Fond til etter- og videreutdanning av fysioterapeuter.
- Nyutdannede fysioterapeuter som er medlem av NFF, får 20% rabatt på kurs avholdt i regi av NFF. Du regnes som nyutdannet tom. 5 år etter autorisasjon.
- Alle fysioterapeuter med norsk autorisasjon har mulighet til å søke om reisestipend fra Fysiofondet ved deltakelse på NFFs kurs og annen etter- og videreutdanningsvirksomhet. Les mer her.